Informació general
És una espècie anàdroma, i passa dels mars freds als rius, on es produeix la posada i fertilització dels ous. Els alevins es quedaran al riu un parell d’anys abans d'anar al mar. Quan comença la migració és quan la seva carn està en el millor moment. S'alimenta de peixos més petits, crustacis i insectes. Ha sigut aliment bàsic en el nord-est d'Europa durant segles. Ara mateix a Espanya, la comercialització l'acapara quasi per complet els salmons cultivats en granges aqüícoles, principalment de Noruega, Escòcia i Xile.
Característiques
Té el cos allargat i està cobert de petites escames rodones. El seu cap el petit i la mandíbula gran, arribant a l'extrem de l'ull. Posseeix unes dents fortes. La mandíbula inferior sobresurt i és corba cap amunt. Color blau grisos coberts d'escames petites, amb taques fosques que es troben majoritàriament per sobre de la línia lateral. La seva carn és rosada.
Tipus
Salmó platejat (oncorhynchus kisutch). Dels salmons d'Alaska és la més semblant al salmó salar de l'atlàntic. Es localitza a la zona nord de l'Oceà Glacial ia les costes americanes i asiàtiques del pacífic. A Europa és cria en captivitat des de fa molts anys. La seva carn és la més apreciada, després de la del salmó reial.
Salmó vermell (oncorhynchus nerka). Es localitza a zones costeres, des d'Alaska fins a Oregó. El color de la carn és vermell intens i és més estret que les altres espècies. Té una gran importància comercial.
Salmó real (Oncorhynchus tschawytscha). És l'espècie de major mesura d'Alaska, comercialitzant-se peixos de més de 15 kg. La seva carn és molt saborosa i el salmó salvatge amb més contingut de greix de tots.
Salmó rosat (Oncorhynchus gorbusca). En madurar el mussell es torna punxagut i acaba en una mena de garfi que l'ajuda a la captura de les preses. També en madurar adquireix un gep i una quantitat de punts negres a tot el seu llom, incloent l'aleta cabal, la que a la seva base és nota un color rosat força cridaner, el que amb el color de la seva carn li dóna el seu nom.
Curiositats
Els salmons neixen a les aigües dolces, migren a l'oceà i tornen a les aigües dolces per procrear. S'atribueix la capacitat de tornat al mateix lloc on neixen per reproduir-se i els estudis recents mostren que al menys un 90% dels salmons que remonten una corrent van néixer en aquestes. No se sap com s'orienten, però pot ser pel seu sentit de l'olfacte que reconeix la química del riu natal. De les escates del salmó es pot deduir la seva edat, també el nom de postes, haver registrat, com a màxim, casos de tres postes. Naden corrent amunt a una velocitat mitjana de 6,5 km diaris. És capaç de saltar fins a 3,7 metres d'alçada, per la qual supera, si no tots, gairebé tots els obstacles que es troba del camí.