TÀRTAR DE TONYINA AMB ALVOCAT
Un plat exquisit.
El tàrtar és un plat a base de carn o peix cru, picat fi, amb un cítric (llima o llimona) i que es condimenta o aromatitza amb espècies i salses. La veritat és que reuneix tots els requisits per considerar-se un plat apropiat per a una ocasió especial perquè és molt vistós i de potent sabor. No obstant, lluny de ser una mica complex, és una recepta senzillíssima i que es pot preparar amb antelació, què més es pot demanar?
400 grams de llom de tonyina vermella
Llesques de pa de xapata casolanes
Germinats
Oli d'oliva verge extra
2 alvocats madurs
1 llimona
1 ceba morada
Llavors de sèsam
Sal
1 cullerada d'oli de sèsam
3 cullerades de salsa de soja
Pica les cebes: Pela i pica la ceba molt fina. Si no t'agrada molt la ceba crua pots posar només mitjana o deixar-la una estona en aigua amb gel perquè no tingui un sabor tan fort.
Trosseja la tonyina: Curta la tonyina en daus petits de mig centímetre més o menys.
Fes el marinat: Posa la soia i l'oli de sèsam en un bol gran. Incorpora la tonyina, mescla bé i deixa marinar uns 30 minuts. Si és estiu, fa calor, ho deixaràs més temps marinant o vols servir-ho més fred, guarda-ho en el frigorífic.
Talla els alvocats: Pela els alvocats i talla'ls, amb cura que no es desfacin, en trossets petits.
Amaneix l'alvocat amb llimona i oli: Posa l'alvocat en un bol i aliá amb el suc de llimona i amb un rajolí d'oli. Afegeix sal al gust i mescla amb una cullera. La llimona evitarà que l'alvocat s'oxidi i es torni fosc. Si prefereixes pots usar suc de llima.
Fes una capa d'alvocat: Posa una capa d'alvocat en un cèrcol d'emplatar amb un plat sota. Pressiona amb la cullera perquè quedi ferma i no te de problemes en desemmotllar.
Segueix amb la tonyina: Feix una segona capa generosa de tonyina. Pressiona de nou amb la cullera i neta el plat amb paper absorbent si hi ha restes de líquids. Amb molta cura lleva el cèrcol d'emplatar.
Decora amb sèsam i germinats: Repeteix el procés fins a acabar la tonyina i l'alvocat. Decora amb les llavors de sèsam i els germinats. Serveix amb unes torrades de xapata.