BACALLÀ A LA PORTUGUESA
Un plat senzill però de categoria
El bacallà és un peix que dóna per a moltíssim, i sens dubte a Portugal saben com fer-ne honors. Entre totes les receptes típiques el bacallà a la portuguesa és una de les que més preparem pel senzill i complet que resulta el plat.
150 g de bacallà fresc esmicolat.
4 patates per fregir.
1 ceba gran.
4 ous.
Un grapat d’olives.
Julivert.
Oli d'oliva.
Sal.
Pebre negre.
Escaldeu el bacallà en aigua durant 2minuts. Retireu la pell i les espines i esmicoleu-lo. Peleu i talleu a la ceba a la juliana, ben fina i poseu-la en una paella amb un fil d'oli durant 5 minuts.
Peleu i talleu, en bastons molt fins, les patates i fregiu-les en abundant oli, o, si en disposeu, fregiu-les a la fregidora d’aire.
Barregeu el bacallà amb la ceba escalfada i les patates en una paella i poseu-les al foc 2 minuts. Bateu els ous (també podeu emprar ous durs i afegir-los-hi a làmines), afegiu-los a la paella i cuineu uns minuts abans d'afegir les olives i el julivert picat.
Nota prèvia: Els temps i temperatures de cocció poden variar en funció de la vostra fregidora.
Tallem les patates i les deixem en aigua freda durant mitja hora. Això fa que deixin anar el midó i per tant estaran més cruixents en fregir-se. Després del remull, les traiem de l'aigua i preescalfem la fregidora d'aire durant 5 minuts a 205º.
Assequem molt bé les patates amb paper de cuina. Les posem en un bol i hi afegim sal, pebre i l'herba o l'espècia que més ens agradi.
Afegim una mica d'oli (una cullerada com a molt). Barregem bé i quan la fregidora en avisa a l’acabar d'escalfar-se, tirem les patates a la safata. Posem la temperatura a 195º i el temps a 25 minuts.
La majoria de les fregidores en avisen a mitja cocció per tal que traiem la safata i l'agitem, però aconsellem fer-ho cada 10 minuts perquè que així surten més uniformes i millor.