#

ARRÒS CALDÓS D'ESCOPINYES AMB LLAMÀNTOL

Un delit per als sentits.

Un dels plats d'arròs més exquisits que podeu preparar és, sens dubte, l'arròs amb llamàntol i cloïsses. Aquesta preparació molt típica de la dieta mediterrània és un delit per als sentits, per tant, si tens convidats a casa o una celebració especial, és perfecte.

  • 300 grams d'arròs

  • 2 llamàntols

  • 400 grams de sípia a daus

  • 400 grams d'escopinyes

  • 100 grams de pèsols

  • 1 fulla de llorer

  • 2 grans d'all

  • ½ got de brandi

  • 1 ceba

  • 1 pastanaga

  • 1 tija d'api

  • 2 tomàquets

  • 1 litre de brou de peix

  • 3 tiges de cebollí

  • 2 cullerades d'oli d'oliva

  • Sal

  • Pebre

  1. Un parell d'hores abans, deixa les escopinyes en un recipient amb aigua i sal perquè deixin anar la sorra.

  2. Plena una olla gran amb aigua, sala-la i escalfa-la. Quan bulli, submergeix els llamàntols i cou-los durant 10 minuts.

  3. Retira'ls amb unes pinces i col·loca'ls ràpidament en un recipient amb aigua molt freda, gairebé gelada, per a detenir la cocció. Després escorre'ls i reserva'ls.

  4. Pela la ceba, la pastanaga i els alls, neta l'api i pica'l tot. Escalfa un rajolí d'oli en una cassola, afegeix els daus de sépia i daura'ls 2-3 minuts. Sala'ls i retira'ls.

  5. En el mateix oli, ofega les hortalisses picades, a foc molt lent, durant 5 minuts. Afegeix els tomàquets ratllats i el llorer, salpebra i prossegueix la cocció 15 minuts més, removent sovint, fins a obtenir un sofregit ben confitat. Aboca el brandi i deixa que redueixi.

  6. Incorpora la sépia a la cassola, agrega també l'arròs i ofega'l uns minuts en el sofregit. Afegeix el brou calent, porta a ebullició i cou durant 18-20 minuts. A mitja cocció, rectifica de sal i agrega els pèsols. Quan faltin 5 minuts, agrega les escopinyes.

  7. Serveix l'arròs recentment fet, empolvorat amb cebollí picat, i amb el cos del llamàntol pelat i trossejat, però amb el cap i la cua disposats com si estigués enter.

  • Rostit a la graella: En lloc de bullir-lo, també pots rostir el llamàntol a la graella per ressaltar el seu sabor i obtenir un lleuger fumat. Per fer-ho, talla el llamàntol per la meitat al llarg i raspalla'l amb oli d'oliva i espècies al gust. Col·loca'l a la graella calenta amb la part de la carn cap avall i cuina durant uns 4-6 minuts per cada costat, fins que la carn estigui opaca i tendra.


  • Farcit: Una opció creativa és preparar un farcit per al llamàntol blau. Pots barrejar pa ratllat, herbes fresques picades (com julivert, farigola o estragó), all picat i mantega fosa. Col·loca aquesta barreja sobre la carn del llamàntol i després cuina-ho al forn o a la graella fins que estigui daurat i cruixent.


  • Cuit al vapor: Una altra alternativa saludable és cuinar el llamàntol al vapor per preservar-ne la sucositat i evitar afegir greixos addicionals. Col·loca el llamàntol en una vaporera damunt aigua bullint, assaonat amb sal i herbes aromàtiques. Cuina durant aproximadament 10-12 minuts per quilogram de pes, fins que la carn estigui opaca i es desprengui fàcilment de la closca. 


  • Salsa d'acompanyament: Podeu realçar el sabor del llamàntol amb una salsa d'acompanyament. Una opció popular és la salsa de mantega i all. Per preparar-la, fon mantega en una paella, afegeix all picat i cuina a foc baix fins que estigui fragant. Després, esprem el suc de mitja llimona i afegeix julivert picat. Aboca aquesta salsa sobre el llamàntol abans de servir. Recordeu que aquests trucs són només suggeriments i podeu adaptar-los segons les vostres preferències. Experimenta amb diferents tècniques de cocció i sabors per descobrir les teves formes preferides de gaudir del llamàntol blau!.