EL BACALLÀ NORUEC SKREI
La història d'aquest peix és una de les més fascinants de la gastronomia mundial.
La història del Skrei és una de les més fascinants de la gastronomia mundial. I és que, per pur instint, grans multituds de bacallà tornen cada any de les profunditats del Mar de Barentsz fins a les illes Lofoten, on les comunitats de pescadors locals ja esperen la seva arribada com un gran esdeveniment anual.
Aquest viatge heroic de més de 1000 km fa que aquests bacallans arribin en el seu millor moment, preparats a la perfecció després de les llargues hores de natació a través d’aigües gelades i turbulentes. És així com es converteixin en un Skrei, un bacallà salvatge, de textura fina i amb un sabor increïble. Tot un plaer per autèntics sibarites que podem degustar des de gener fins abril, el mes en què acaba la temporada.
Un segell que garanteix la qualitat
Cada Skrei està marcat amb aquest segell oficial i certifica que la seva captura i transport ha estat realitzat d’acord amb una rigorosa normativa que as- segura la sostenibilitat d’aquesta tradició pesquera. També és una garantia de la seva alta qualitat, de la seva frescor única i del seu origen, Noruega.
De gener a març, el bacallà Skrei arriba amb una qualitat que milers de consumidors aprecien i el fa diferent a la resta d'espècies de la mateixa família. L'arribada dels mesos de fred els fa esperar amb ansietat per gaudir de la carn de textura més atapeïda i sucosa que la dels altres bacallans.
Skrei és una antiga paraula noruega que significa «el nòmada» i precisament aquesta característica és la clau del seu valor gastronòmic. A partir de gener, milers i milers d'aquests peixos, impulsats per l'instint, abandonen les fredes aigües del mar de Barentsz, on passen de cinc a set anys de la seva vida, per acabar desovant a les illes de Lofoten, exactament el lloc on van néixer.
Un viatge de més de 1.000 km nedant contra corrent enforteix la seva musculatura, el que unit a una dieta de marisc i arengades fa que els bacallans tinguin menys greix i una carn més ferma i sucosa, amb una textura impossible de trobar en els seus 'germans' més acomodats.
De l'Skrei s'aprofita tot, no només el llom o les galtes, també el ventre per fer brous de peix o la llengua, que en realitat no és tal sinó els músculs situats per sota d'ella i la carn és ferma i melosa. Els ous són exquisits, cuites primer i sotmeses a la planxa després a rodanxes.
GUIA DE PREPARACIÓ DEl bACALLÀ L'SKREI
Un llom d'Skrei
Un litre d’aigua
100 g de sal
La pell de mitja llimona
Bullirem a foc lent 20 cl d’aigua amb la sal fins que es dissolgui. Afegirem la resta d’aigua, la pell de la llimona i ho deixarem refredar. Col·locarem l'Skrei a la salmorra durant 30 minuts, així aconseguirem potenciar tot el seu sabor. L’esbandirem amb cura, l’assecarem amb paper absorbent i el refrigerarem. Després d’això ja tindrem l'Skrei preparat per cuinar-lo al forn o a la paella.
Quatre porcions de llom d'Skrei
Dues cullerades d’oli d’oliva
Sis cullerades de mantega
L'Skrei ha d’estar a temperatura ambient. En una paella escalfarem l’oli i marcarem l'Skrei per la banda de la pell. Passat 1 minut, afegirem la mantega i el cuinarem 2 minuts més per aquesta banda i 3 minuts per la banda contrària. El cobrirem, el retirarem del foc i el deixarem reposar. El temps de cocció dependrà del gruix de la peça.
Una cua d'Skrei
Oli d’oliva
Per a elaboracions al forn aconsellem fer servir l'Skrei a la salmorra. Escalfarem el forn a 180 graus. En una font de forn untada amb l’oli d’oliva hi col·locarem el bacallà i el deixarem al forn fins que la temperatura interior de la peça sigui de 40 graus. Després ho deixarem reposar. Just abans de servir, escalfarem el forn a 160 graus i fornejarem l'Skrei 1 o 2 minuts més.