#

EL LLENGUADO

El rei dels peixos plans

El llenguado (solea solea), és juntament amb el turbot el rei dels peixos plans, molt valorat pel seu valor gastronòmic. És un peix blanc, ovoide, plànol i que habita en els fons arenosos d’aigües salades, deixant només a descobert els seus ulls. 


El llenguado és un caçador, espera amagat entre la sorra les preses que són portades pel mateix corrent de l'aigua i s'abalança sobre elles. És carnívor i menja sobretot peixos petits, invertebrats, crustacis…


La boca disposada de forma obliqua i amb llavis protràctils. Quan es disposa a menjar estira els llavis a gran velocitat per tal d'empresonar la presa.

Tot i ser un peix pla, s’ha de saber que en la seva joventut és un aleví com una sardina, nedant en posició vertical. Quan es fa adult i amb l’augment de la temperatura del mar a la primavera pateix un canvi. L'ull esquerre es desplaça pel crani quedant-se els 2 al mateix pla (procés conegut com a migració de l'ull). Aquest fet possibilita que pugui viure als fons sorrencs, sobre el seu costat esquerre i que vegi les seves preses amb tots dos ulls alhora. Sol viure a profunditats entre 50 i 200 m.