Pasta curta

  • Pasta curta
    Pasta curta Pasta curta
+info
Fitxa normal

PASTA CURTA

La pasta és un aliment saludable, molt versàtil i fàcil de preparar, que s'elabora a partir de farines o sèmoles que provenen del blat dur barrejat amb aigua i una mica de sal. Aquests ingredients, tan bàsics com senzills, donen com a resultat un aliment exquisit, energètic i saludable.

També poden contenir altres ingredients com:
- Ou: li atorga consistència i fa de la pasta un aliment més nutritiu.
- Verdures i hortalisses: aporten vitamines i minerals, a més de color.
- Suplements de proteïnes com: soja, llet, etc. Són les anomenades pastes fortificades.
- Suplements de vitamines i minerals: són les pastes anomenades enriquides.

La pasta es presenta en diferents varietats: seca, fresca, farcida, curta, llarga, integral, verda, negra, etc.

La pasta té diferents propietats nutricionals:
Entre el 60 i el 70% està constituïda per hidrats de carboni d’absorció lenta (midó), el 12-13% són proteïnes (gluten), i l’aportació de greixos és casi nul·la.

Aquesta aportació, baixa en greixos, fa que la pasta sigui un aliment òptim en aquells moments on s’hagi de controlar l’aportació de grassa en els àpats.

Pel que fa a l'aportació de vitamines i minerals, podem dir que és relativament baixa, excepte en aquelles que han estat enriquides. Això és degut a què en la seva elaboració s’utilitza l‘endosperma (part intermèdia dels grans rics en gluten i midó), quedant els minerals en les capes externes del gra.

La pasta també aporta una mica de fibra vegetal, la qual genera aquesta sensació de sacietat, tan necessària a l'hora de sentir-nos plens amb el menjar. Si consumim la versió integral el contingut en fibra serà superior.

El valor calòric aproximat que aporta 100g de pasta sense cocció és de 350-360 Kcal. La ració per persona és de 60g, per tant, l’aportació calòrica d’una porció és aproximadament de 200 Kcal.

És important tenir en compte tots els ingredients que afegim a l’hora de cuinar la pasta, ja que el seu valor calòric i contingut en greix es pot disparar.

Es recomana prendre hidrats de carboni d’absorció lenta unes tres vegades a la setmana, incloent-hi almenys un dia de pasta, entre aliments com arròs, llegums i cereals.

Una de les contraindicacions més conegudes és la intolerància al gluten, i s’aconsella que, aquest aliment, no s’introdueixi de manera precoç en l’alimentació infantil. En aquest sentit, la Societat Europea de Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica aconsella que els aliments que contenen gluten es retardin en l’alimentació infantil fins els quatre, o millor sis mesos d’edat del nen.

Quines salses van millor per acompanyar cada tipus de pasta?
- Per les pastes llargues (tallarines, espaguetis, cintes): salsa de tomàquet o poc especiada (napolitana), saltejats de marisc (fruits de mar), salsa a l’all (all i oli), carbonara lleugera amb nata i ou, o salsa pesto.
- Per les pastes tubulars (macarrons, plomes): opcions més contundents, com salsa bolonyesa, salsa carbonara amb cansalada, salsa funghi, saltejats amb cansalada, bacó o salsitxes amb salsa de tomàquet o amb beixamel.
- Per les formes grans (galets): escudella o salsa amb verdures. També es poden omplir amb foie o amb bolets amb salsa lleugera o amb guarnició.
- Per les formes petites (fideus, estrelles): el millor és elaborar amb elles sopes, brous i fideuàs.

Una de les maneres per classificar la pasta, pot ser en funció de la seva mida. Per exemple: en pasta curta i en pasta llarga.

Tipus de pasta curta:
- Macarró o ploma: és un tipus de pasta elaborada amb aigua, farina i blat i, de vegades, ou. Sol tenir forma de tub allargat.

- Rigatoni: és un tipus de pasta en forma de tub amb estries a la seva superfície exterior. Aquesta rugositat va bé perquè les salses s’adhereixin millor.

- Tortiglioni: és un tipus de pasta en forma cilíndrica que posseeix certes estries a la seva superfície exterior. Sol tenir una longitud d’uns pocs centímetres i un diàmetre inferior al del rigatoni.

- Penne: és un tipus de pasta originari de la cuina italiana. Està fet a base de gra dur i, generalment, disponible en forma de pasta seca. Té forma cilíndrica i pot tenir estries en el seu exterior o no.

- Nyoqui: és un tipus de pasta italiana que s’elabora amb patata, plàtan o iuca, i sèmola de blat, farines i formatge de ricotta. Normalment, té forma arrodonida.

- Fusilli: és una pasta amb forma helicoïdal, generalment de quatre centímetres de llarg. S’elabora en diferents colors, mitjançant l’addicció de fruites...

- Rotini: és un tipus de pasta, semblant al fusilli, però posseeix una espiral de menor pas i, a més, la pasta és més fina.

- Farfalle o corbata: és un tipus de pasta italiana en forma de papallona o de corbata.

- Ravioli: és un tipus de pasta en forma quadrada, replegada i farcida de diferents ingredients.

-Tortel·lini: és un tipus de pasta en forma d'anell que sol estar farcida d'una barreja de carns i formatge parmesà.


Tipus de pasta llarga:
- Espaguetis: són una de les pastes més conegudes, en forma de cordes llargues i primes, amb secció circular. Sovint s’utilitzen en plats fàcils de preparar, i admeten qualsevol tipus de complement com: salses, verdures, carn, pollastre i/o peix.

- Tallarines: mantenen la forma d’una cinta allargada, plana i són molt similars al fettuccini. S’acompanyen de salsa bolonyesa, a base de carn. Combinen amb marisc i puntes de filet.

- Fettuccine: com les tallarines, el fettuccine és una pasta llarga, amb forma de llistó, tot i que és més petita. S’associa amb pollastre, verdures, marisc, i amb salsa fina.

- Canelons: són làmines planes de pasta que s’enrotllen en tubs i es farceixen de diferents ingredients. Els farcits més comuns són el de formatge ricotta i espinacs, el de carn o el de peix i marisc i, coberts d’una salsa lleugera.

- Linguini: és llarga, plana i angosta. Té una gran similituds amb l’espagueti.

- Pappardelle: és una espècie de fettuccine, però més ample. Sol fer entre 2 i 3 cm.

A garoina apostem sempre per l’autenticitat i la originalitat. Treballem per oferir una alimentació sana i equilibrada al nostre client.
Posarem la carn en una olla amb aigua i deixarem que bulli. Afegirem les verdures i anirem desescumant. Deixarem que bulli aproximadament una hora. Colarem i reser- varem el caldo. Per fer el farcit barrejarem tots els ingredients fins que obtinguem una massa homogènia i la posarem dins d’una mànega. Escaldarem els galets un parell de minuts i els refredarem amb aigua amb gel per atu- rar la cocció. Farcirem els galets amb la massa i els posarem juntament amb el caldo reservat prèviament. Deixarem que bulli fins que els galets estiguin cuits. Reduirem una part del caldo i ja ho podrem servir.
Ofeguem el porro en una cassola amb una mica d’oli, afegim la carbassa i una mica d’aigua i la deixem coure uns 20 minuts tapat.
Deixem en remull els bolets amb aigua calenta uns 15 minuts I els bullim 5 minuts, tallem en macedònia i reservem.
Quan la carbassa estigui cuita, escorrem l’excés d’aigua i fem un puré, afegim els bolets,  el formatge ratllat, l’ou dur ratllat, la confitura i la nou moscada. Reservem.
Preparem la pasta i farcim, col·loquem a una safata de forn.
Per la beixamel d’api, preparem un brou amb l’api i el brou de verdures.
En una cassola, coem la farina amb la mantega fins que agafi color, després afegim la llet i el brou fins obtenir una beixamel suau.
Afegim als canelons i gratinar al forn amb formatge.
En una olla amb aigua freda hi posarem les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota. Ho bullirem un parell d’hores, escumant-ho sovint. Després hi afegirem les verdures, menys les patates.
Mentre, barrejarem tots els ingredients de la pilota i ho treballarem força estona perquè quedi ben lligat. Hi donarem una forma ovalada i reservarem.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, hi afegirem les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i la sal. Deixarem coure-ho uns 30 minuts més i, quan estigui cuit, decantarem el brou i bullirem la pasta.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.