Ous

  • OUS
    OUS OUS
+info
Fitxa normal

OUS

Els ous són una font important de nutrients essencials que el nostre organisme no fabrica per si sol i, per tant, han de ser aportats a partir de l'alimentació: vitamines; minerals com fòsfor, iode, ferro, seleni, zinc i crom; aminoàcids essencials; àcids grassos essencials (omega 3 i omega 6) i proteïnes. Per tant, l'ou és un ingredient bàsic a la nostra cuina, no només per la seva versatilitat i pel seu sabor característic que aporta als aliments, sinó també per les seves importants propietats nutricionals. A més és fàcil de digerir.

L'ou es caracteritza per ser:
- Escumant
- Emulsionant
- Colorant
- Aglutinant i espasant
- Coagulant
- Adhesiu
- Clarificant
- I per donar un acabat brillant a les superfícies.

Es recomana un consum de 3 a 4 ous a la setmana per a una persona adulta, 2 ous per als nens, amb una important massa muscular que realitzin activitat física intensa.

A la piràmide de l'alimentació saludable, l'ou pertany al grup dels proteics i, per tant, substitueixen a la carn, al peix i als llegums, sent una ració proteica en forma d'ou 2 unitats. És a dir, 2 ous equivalen a 100g de carn, a 120g de peix o a 100g de llegum en cru.

Pel que fa al seu etiquetatge, és imprescindible que l’ou tingui marcat a la seva closca un codi distintiu de la granja de producció, en el què s’indica el sistema de cria de les gallines, el país, la ciutat i la granja de procedència.

A l’envàs dels ous que arriben al mercat s’hi inclouen altres dades obligatòries, com el centre d’embalatge, la data de consum preferent, el pes, i l’explicació dels codis impresa a cada ou, per exemple. L'objectiu és poder seguir el rastre de l’ou des de la seva posta fins que arriba al consumidor final.

Pel que fa a l'ús culinari, es poden consumir de les següents maneres:
- ous ferrats, fregits en oli d'oliva;
- ous a la planxa;
- ous bullits o durs (bullits amb closca més de 10 minuts);
- ous passats per aigua (bullits amb closca menys de 5 minuts);
- ous escaldats (bullits en un brou sense closca);
- ous al plat (fets al forn sense closca);
- ous crus;
- truita a la francesa o en truita de patates;
- ous remenats, que és similar a la truita però sense donar-li forma;
- per fer maionesa, bescuit, pa de pessic, suflé, quiche...;
- en rebosteria, per exemple, els rovells s'utilitzen per elaborar flamets i les clares per fer la merenga.

A les nostres botigues, podeu trobar-hi ous de “Cal Dachs”. Es tracta d'un negoci familiar, d'explotació petita i situat al Berguedà. Els seus ous procedeixen de gallines de pagès criades a l'aire lliure. És a dir, gallines criades en llibertat, sense gàbies, des del primer dia de la seva vida.

Són ous de qualitat, que es pot apreciar en el gust, la textura i la densitat del rovell; tant en la cuina de casa com en la cuina professional.
Posarem el forn a 160oC. Mentre s’escalfa, separarem les clares dels rovells, tamisa- rem les farines i ho reservarem.
Posarem el formatge, la mantega i la llet a la batedora i ho batrem 5 minuts a mig gas. A continuació, afegirem els rovells, les farines, una cullerada de suc de llimona i la sal i ho batrem tot 3 minuts més. Ho reservarem en un bol.
Seguidament, muntarem les clares amb el gasificant durant 3 minuts i afegirem a poc a poc el sucre i augmentarem a màxima potencia la batedora durant 3 minuts més. Introduirem les clares amb cura al bol del formatge que havíem reservat prèviament.
Posarem el motlle al forn al bany maria a 160oC durant 55 minuts. Finalment, ho dei- xarem 5 minuts més amb la porta oberta i emplatarem.
Curem les gambes pelades en una paella amb unes gotes d’oli d’oliva. Les reservem. En la mateixa paella hi daurem la panxeta i hi afegim una mica de picada de julivert. Hi posem un culleradeta de pebre vermell dolç i ho remenem fins que s’acabi de fer. Seguidament, hi afegim la llegum cuita i tornem a remenar-ho tot. Incorporem les gambes pelades ho barregem i esperem que s’acabi de coure, un parell de minuts més. Acabem abocant-hi els ous batuts. Si està tot prou calent, ja podeu apagar el foc. L’ou s’acabarà de coure amb l’escalfor residual.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.