Olives i confitats

  • Olives i confitats
    Olives i confitats Olives i confitats
+info
Fitxa normal

OLIVES I CONFITATS

S’entén per confitat al mètode d'elaboració i conservació de productes alimentaris submergint-los en líquids que fan de medi de conservació com: solucions d'aigua i sal (salmorra), d'aigua amb vinagre, d'aigua amb sucre (almívar), olis o greixos, etc.); permetent preservar-los per més temps.

El resultat de confitar en vinagre s'anomena envinagrat. Consisteix en sotmetre a l’acció del vinagre, d’origen vínic, aliments vegetals com: cogombres, olives, pastanagues, cebes, tàperes, alls i, fins i tot, la barreja de tots ells.

L’oliva és el fruit en drupa de l’olivera, monosperm, més o menys rodonenc, de color i dimensions molt diversos, emprada com a aliment, ja sigui per ser menjada sencera, o bé per utilitzar-la com a primera matèria per elaborar oli. Conté un component amargant (oleuropeïna), poc sucre (2,6-6%) i un alt contingut d’oli (12-30%), que depèn del moment de la collita i de la varietat de l’oliva.

La recol·lecció de les olives es du a terme des de l’octubre fins al gener, segons el clima i les condicions del terreny de cada comarca, i es comença recollint de terra les olives que han caigut naturalment de l’arbre i, després, són collides les de l’arbre, bé fent-les caure a cops de batolla, manualment o mecànicament (això es coneix amb el nom de batre o espolsar olives ), o bé collint-les amb la mà (això es coneix amb el nom de munyir o eixonar olives ).

Les olives destinades a ser menjades senceres són posades a confitar amb diversos ingredients. Les varietats d’oliva (Arbequina, Argudell, Sevillenca, Gordal, Pigual, Vilallonga, Verdiell, Alfafara, Verdal, Hojiblanca, Mançanenca (“Manzanilla”), Blanqueta, etc.) reben noms diferents segons les comarques i, sovint, amb el mateix nom són designades varietats ben diferents, segons l’indret. I es poden consumir: verdes (abans del verol), de color canviant (abans de la maduració completa), partides (obertes sense fracturar el pinyol i tractades amb salmorra), farcides (privades de pinyol i reomplertes amb pebrot, anxova, etc.) i negres (quasi madures, tractades amb àlcalis i havent experimentat una oxidació i conservades en salmorra). Durant l’elaboració sofreixen una fermentació làctica.

Les olives són el sabor del Mediterrani per excel·lència. Són perfectes per menjar-les a qualsevol hora del dia com aperitiu, especialment abans de l’àpat del migdia, acompanyades d’un bon vermut. Són irresistibles! Si en menges una, veuràs com no podràs parar!
Salarem els tomàquets amb sal I els deixarem reposar 10 minuts.
Pelarem el cogombre I el pebrot verd, tallarem el cogombre en rodanxes fines I el pebrot a Juliana.
Cuinarem les faves 1 minut i les repelarem.
Pelarem els ous durs i els tallarem a quarts.
Escorrerem la tonyina I picarem les anxoves.
Rentarem els tomàquets, i barrejarem el cogombre, els pebrots, la ceba tallada a rodanxes.
Tallarem per la meitat el pa i li buidarem l’interior. Tallarem l’all i el fregarem per la part interior del pa, ruixarem amb oli i vinagre.
Col·locarem una bona quantitat de la mescla de verdures, i acabarem posant la resta d’ingredients.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.