Olis

  • Olis
    Olis Olis
+info
Fitxa normal

OLIS

La majoria dels pobles utilitzen a la seva cuina alguna classe de greix que permeti realitzar diferents preparacions dels aliments i millorar-ne, en general, les propietats organolèptiques (textura, gust, olor).
Al nostre país, com a la resta de la conca mediterrània, s’acostuma a utilitzar amb aquest fi l’oli d’oliva, si bé també se’n consumeixen d’altres com els de gira-sol, soja, etc. És un model diferent al d’altres països, on predomina el consum d’olis de llavors o de greixos d’origen vegetal o animal.

CLASSES D’OLIS
La reglamentació vigent distingeix dos grups d’olis vegetals comestibles: un d’ells inclou els procedents de l’oliva, mentre que l’altre agrupa els provinents de diverses llavors oleaginoses.
Així doncs, podem distingir les classes i denominacions d’olis següents:
- oli d’oliva verge “extra” (fins a 1 grau)
- oli d’oliva verge “fi” (entre 1 i 1,5 graus)
- oli d’oliva refinat (fins a 0,5 graus)
- oli d’oliva: barreja d’oli refinat i d’oliva verge (fins a 1,5 graus)
- oli de sansa d’oliva refinat (fins a 0,5 graus)
- oli de sansa d’oliva: barreja d’oli de sansa refinat i d’oli d’oliva verge (fins a 1,5 graus)
- olis de llavors: oli refinat de soja, cacauet, gira-sol, llavors de raïm, blat de moro, etc.
- oli refinat de llavors: barreja d’olis de llavors (llevat del de soja).

D’INTERÈS
El millor oli d’oliva verge és el que, a més de les seves característiques organolèptiques de gust, color i aroma, posseeix un grau d’acidesa més baix.
La refinació és un procés que s’aplica als olis per tal de fer-los aptes pel consum. Inclou, com a fases més importants, una neutralització (per rebaixar-ne el grau), una decoloració i una desodorització.
Tots els olis, amb l’excepció del d’oliva verge, se sotmeten a refinació. És per això que els olis refinats tenen sempre un grau d’acidesa molt baix (inferior al 0,5 per a l’oli d’oliva i al 0,2 per al de llavors).
No es pot jutjar la qualitat de l’oli pel color. Diferents orígens, anyades i tractaments poden ser l’origen de tonalitats diferents entre el verd i el groc.
Una refinació exagerada pot donar un oli poc digerible, de menor poder nutritiu i de pitjor conservació. Malauradament, a simple vista no es pot distingir si un oli ha estat refinat d’una manera adequada o exageradament.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.