Llegums verds

  • Llegums verds: pèsols, faves, mongetes tendres
    Llegums verds: pèsols, faves, mongetes tendres Llegums verds: pèsols, faves, mongetes tendres
+info
Fitxa normal

LLEGUMS VERDS

Els llegums són els fruits de les plantes lleguminoses i es classifiquen en 2 grups:

- Llegums secs, que són les llavors que es troben dins del fruit, com ara els cigrons, les mongetes, les faves, els pèsols, les llenties, etc. i que es poden conservar d’una estació a l’altra.

- I els llegums verds o frescs que tenen menys vida útil i, per tant, cal consumir-los més aviat. Generalment, es mengen amb tavella i tot. Aquest grup engloba:

1. Mongeta tendra: té les tavelles de vàries formes (planes o arrodonides), de diversos colors (verdes, morades, grogues, etc.) i de diferents mides.
Conté un alt contingut d’aigua (89%) i de fibra. Pel que fa als minerals, és el vegetal amb major contingut en iode. Pel que fa a les vitamines, conté àcid fòlic, àcid ascòrbic o vitamina C, vitamina A i niacina.
Està disponible al mercat durant tot l’any.
Espanya en produeix aproximadament 221.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Catalunya, Andalusia, Galícia i La Rioja.
Només necessita de quinze a vint minuts d’ebullició per a la seva cocció.

2. Pèsol tendre: la planta del pèsol és trepadora, amb gotims d’una i dues flors blanques o morades, tot i que hi ha casos molt estranys en els que s’hi troben quatre flors. De les flors neix la tavella, que conté les llavors de color verd que són les que s’utilitzen per la nostra alimentació.
Pel que fa als minerals, conté zinc, potassi, calci, ferro i magnesi. Pel que fa a les vitamines, conté niacina i àcid fòlic i, en menor proporció, vitamina A i C.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum té lloc entre els mesos de novembre a març.
Espanya en produeix aproximadament 74.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Aragó, Castella la Manxa, La Rioja i Andalusia.
El pèsol ve de Xina i fou introduït a Europa a través de l’Orient Mitjà.

3. Fava tendra: té les flors de color blanc o vermell, amb una taca central negra. La seva tavella és de color verd en estat immadur i s’enfosqueix al sacar-se. Les seves llavors són de color blanc, verd, o rarament, carmesí.
Conté un alt contingut en fibra. Pel que fa als minerals, conté potassi i sodi i, en menor proporció, ferro i calci. Pel que fa a les vitamines, conté tiamina, niacina i àcid fòlic.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum té lloc entre els mesos de gener a març.
Espanya en produeix aproximadament 68.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Múrcia i Catalunya. I les tres varietats més cultivades són les: Minor, Major i Equina.
Salarem els tomàquets amb sal I els deixarem reposar 10 minuts.
Pelarem el cogombre I el pebrot verd, tallarem el cogombre en rodanxes fines I el pebrot a Juliana.
Cuinarem les faves 1 minut i les repelarem.
Pelarem els ous durs i els tallarem a quarts.
Escorrerem la tonyina I picarem les anxoves.
Rentarem els tomàquets, i barrejarem el cogombre, els pebrots, la ceba tallada a rodanxes.
Tallarem per la meitat el pa i li buidarem l’interior. Tallarem l’all i el fregarem per la part interior del pa, ruixarem amb oli i vinagre.
Col·locarem una bona quantitat de la mescla de verdures, i acabarem posant la resta d’ingredients.
Courem la cansalada en oli ben calent. Ofeguem i hi afegim l’escalunya i l’all tendre, daurem-ho. Afegim-hi els ceps, desglacem amb el vi ranci i hi afegim les botifarres. Cuinem-ho i Per la picada
1 c/s d’anís sec
100 g d’ametles torrades 1 all fregit
Julivert picat
Brou de pollastre
Ajuntem, triturem i reservem

Per la picada
1 c/s d’anís sec
100 g d’ametles torrades
1 all fregit
Julivert picat
Brou de pollastre
Ajuntem, triturem i reservem

Emplatat
150 g de pèsols escaldats Brou de pollastre
Picada
Sofregit de bolets Tirabecs escaldats Germinats de pèsol
1 escalopa de 60 g de foie
Cuinem l’escalopa i ho acabem al forn. En la mateixa paella, escalfem el sofregit i hi afegim els pèsols. Mullem-ho amb els brou i estofem-ho.
Afegim-hi la picada i deixem-ho lligar. Acabem amb els tirabecs, els germinats i l’escalopa al punt.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.