Fruits vegetals

  • Fruits vegetals: tomàquets, albergínies, pebrots
    Fruits vegetals: tomàquets, albergínies, pebrots Fruits vegetals: tomàquets, albergínies, pebrots
+info
Fitxa normal

FRUITS VEGETALS

Aquest grup està format per: tomàquets, pebrots, cogombres, carabassons, albergínies, carabasses, bitxos, blat de moro…

El color del tomàquet va des del groc al vermell i n’existeixen gairebé 100 varietats, que es classifiquen segons el seu ús (per amanides o per cuinar), mesura i forma. Pertany a la família de les Solanàcies.
Té un alt contingut d’aigua (94%). Pel que fa als minerals, destaca el seu contingut en potassi i iode. Pel que fa a les vitamines, destaca el seu contingut en vitamina A, vitamina C (àcid ascòrbic), àcid fòlic i niacina. Després de l’espàrrec, és la verdura amb més contingut en vitamina E.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum comprèn els mesos d’octubre i juny.
Espanya en produeix aproximadament 4.100.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Extremadura, Canàries i Múrcia.
Va ser introduït a Europa pels conquistadors espanyols.
És considerat un fruit degut a la seva part comestible.
La família de les Solanàcies inclou aproximadament 75 gèneres i unes 2.300 espècies de plantes.


En funció de la varietat, el pebrot pot ser: vermell, verd o groc. Pertany a la família de les Solanàcies.
Té un alt contingut d’aigua (94%) i és ric en fibra. Pel que fa als minerals, destaca el seu contingut en potassi. Pel que fa a les vitamines, destaca el seu contingut en vitamina C, vitamina A i niacina.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum s’esdevé entre l’octubre i el juny.
Espanya en produeix aproximadament 1.058.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Múrcia, Galícia i Castella la Manxa.
Colón va portar el pebrot d’Amèrica en el seu primer viatge.
És considerat un fruit degut a la seva part comestible.


El cogombre és un fruit gran, cilíndric, allargat, amb una pell llisa o més o menys estriada i de color verd fosc o amb ratlles de color groc o blanc, en funció de la varietat.
Té un alt contingut d’aigua (97%). Pel que fa als minerals, conté una petita proporció de iode i de calci. Pel que fa a les vitamines, conté una petita proporció d’àcid fòlic.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum es produeix d’abril a octubre.
Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Múrcia, Catalunya i Comunitat Valenciana.
Un truc per evitar l’amargor del cogombre és deixar-lo en remull amb sal durant uns minuts, després de pelar-lo. També es poden tallar els extrems i fregar amb ells les puntes fins que surti una espuma blanca.


El carbassó, per fora, és llis, dur i, normalment, verd, encara que pot variar de color.
És una de les hortalisses amb menor contingut calòric. Té un alt contingut d’aigua (96,5%). Pel que fa als minerals, conté potassi i calci. Pel que fa a les vitamines, conté vitamina C (àcid ascòrbic) i vitamina A.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum s’esdevé entre el novembre i l’agost.
Espanya en produeix aproximadament 350.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Canàries, Castella la Manxa i Castella i Lleó.
Les seves flors són comestibles i resulten un plat exquisit per l’alta cuina contemporània.


L’albergínia més comú és la de color morat, però també n’existeixen de blanques, púrpures, negres, grogues i vermelles, o de colors barrejats, sobretot amb el blanc, morat i verd. Pertany a la família de les Solanàcies.
Té un alt contingut d’aigua (93%) i un alt contingut en fibra. Pel que fa als minerals, conté potassi i, en petites quantitats, magnesi, calci i ferro. Pel que fa a les vitamines, conté traces de vitamina C (àcid ascòrbic), vitamina A i niacina.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum comprèn els mesos d’octubre a abril.
Espanya en produeix aproximadament 180.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura i Andalusia.
A Grècia està present en el plat típic: la musaka.
És considerat un fruit degut a la seva part comestible.


La carbassa és un fruit vegetal que té una forma molt variada (esfèrica i aplatada, ovalada i allargada) i, també, un color molt diferent (ataronjat, groc, verd, blanc, negre i, fins i tot, morat).
Té un alt contingut d’aigua (96,5%). Conté molt poques calories. Pel que fa als minerals, destaca el seu contingut en potassi i aporta discretes quantitats de calci. Pel que fa a les vitamines, conté vitamina C (àcid ascòrbic) i vitamina A.
La seva temporada de recol·lecció i millor època de consum comprèn els mesos d’abril a novembre.
Espanya en produeix a prop de 45.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Andalusia, Castella la Manxa i Múrcia.
La carbassa confitera és una varietat d’hivern a partir de la qual s’obté el cabell d’àngel, que s’empra com a farciment de molts productes de pastisseria.
Primer de tot courem les ventresques de bacallà amb oli amb uns grans de pebre a baixa temperatura, sense que arribi a bullir.
Per un altra banda, en una cassola d’aigua escaldarem els carbassons prèviament ta- llats a làmines o rodanxes fines. Seguidament, els refredarem en aigua freda amb gel.
En una altra cassola sofregirem la ceba i hi afegirem l’all ben picat, el bitxo i el tomà- quet tallat a trossets i ho deixarem que redueixi. Per últim, posarem els brincs de safrà i reservarem la salsa.
Finalment, muntarem el plat fent capes de ventresca de bacallà, carbassó i la salsa. Posarem una branqueta de julivert per acabar d’emplatar i ho servirem.
Primer de tot, desfarem la mantega i hi sofregirem la ceba molt picada. Quan estigui tova hi afegirem l’arròs i el nacararem.
Seguidament, afegirem el cava i ho reduirem.
A continuació, anirem posant el caldo de verdures de mica en mica. A mitja cocció incorporarem les maduixes. Un cop cuit, quan estigui al punt, afegirem el parmesà.
Finalment, ho deixarem reposar 2 minuts i ja ho tindrem preparat per servir.
Barregem tots els ingredients en un bol gran, menys les endívies que les submergim uns minuts en aigua i gel. Un cop ho hem barrejat homogèniament, afegim-hi la salsa que es prepara de la següent manera: En un bol bolquem-hi el iogurt i afegim-hi una mica de pell de llimo- na (ratllada en el moment), la pebre i la sal de herbes, la remolatxa fresca (tallada al moment), un rajolí d’oli i els 8 dàtils tallats a trossets. Una vegada preparada la salsa barregem-ho tot bé amb el preparat anterior, amb tot això procedim a desfullar les endívies i les farcim generosament amb la barreja de verdures i la salsa de iogurt. Finalment donem-hi un toc de volum decorant-ho amb els germinats d’alfals. Ser- vim-ho a continuació. Nota de l’autora Aquesta recepta és un regal pels 5 sentits al paladar, és un viatge de textures i sa- bors que s’amaguen a cada barqueta, un plaer molt saludable. El iogurt al ser d’origen vegetal és molt lleuger i apropiat per a tot tipus de dietes.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.