Equinoderms

  • Equinoderms
    Equinoderms Equinoderms
+info
Fitxa normal

EQUINODERMS

El nom d'equinoderm significa "pell d'espines". Els equinoderms són un grup d'invertebrats exclusivament marins. Són incapaços de subsistir en aigua dolça o a la terra.

Presenten un esquelet intern format per moltes peces petites unides com si fos un trencaclosques. En els eriçons de mar aquestes peces estan soldades i en les estrelles de mar estan articulades. D'aquest esquelet en surten unes pues, més o menys llargues, que es poden moure perquè s'articulen per la base. No tenen cor i el seu cap no es pot diferenciar de la resta del cos. El seu anus es troba a la part superior i la boca a la part inferior.

Tenen una sèrie de tubs, plens d'aigua, que recorren el cos de l'animal i que acaben en uns tubs més fins o peus que actuen com ventoses. És l'anomenat sistema ambulacral, el qual els permet desplaçar-se lentament.

El seu tret més característic és la seva simetria pentarradiada, segons la qual tenen el cos organitzat radialment (com els radis d'una roda de bicicleta) amb cinc radis i cinc interradis; i també tenen simetria bilateral (és a dir, el seu cos és simètric ja que els 2 costats són iguals).

Tenen reproducció sexual i en alguns grups també es realitza la reproducció asexual. En la reproducció sexual es produeixen una gran quantitat d'ous, dels quals surten unes larves que després es transformen en adults. Però algunes estrelles de mar, que poden reproduir-se asexualment, ho fan mitjançant fragments del seu cos, a partir dels quals es formen noves estrelles completes.

Se'n coneixen unes 7.000 espècies vives, més unes 13.000 a partir del registre fòssil. Les 6 classes existents en l'actualitat en què es divideixen els equinoderms són:
- Asteroidea: estrelles de mar o asteroïdeus. N'hi ha unes 1.500 espècies.
- Ophiuroidea: estrelles de mar o ofiuroïdeus. N'hi ha unes 1.500 espècies.
- Crinoidea: lliris de mar o crinoïdeus. N'hi ha unes 600 espècies, algunes d'elles viuen fixes al substrat. Són els equinoderms més primitius.
- Echinoidea: eriçons de mar o equinoïdeus. N'hi ha unes 1.000 espècies.
- Holothuroidea: cogombres de mar o holoturioïdeus; sense simetria pentagonal. N'hi ha unes 1.000 espècies.
- Concentricycloidea: margarides de mar; descobertes el 1988. Només 1 gènere amb 2 espècies.

Així, els eriçons de mar, les estrelles de mar, els cogombres de mar, etc. són exemples d'equinoderms.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.