Embotit

  • EMBOTIT
    EMBOTIT EMBOTIT
+info
Fitxa normal

EMBOTIT

S'entén per embotit a aquella peça de carn de porc, de gall dindi, d'ànec, etc.; picada, condimentada i introduïda dins de pells, budells o altres embolcalls, principalment de porc. La carn embotida pot provenir de diferents parts del cos, des de carn magra fins a fetge, llengua o sang. I, a més, també s'hi poden embotir altres aliments com ous, farina, sal, pebre, ceba, olives, etc.

Així doncs, una primera classificació dels embotits seria:
- Embotits de carn: es consideren purs o mescles, segons la presència de carns d'una o més espècies animals.
- Embotits de vísceres: són aquells que, a més dels components dels embotits de carn, contenen trossos de vísceres cuites o encallades abans de ser embotides.
- Embotits de sang: es caracteritzen per la presència de la sang.

Per altra banda, segons la consistència de l'embotit, es pot parlar d'embotits durs, tous i pastosos, i si s'agafa el color com a criteri diferenciador, es poden dividir en negres, encarnats i blancs, depenent de l'absència o presència de pebre vermell i/o sang.

Si el què es té en compte és el procés d'elaboració, els podem classificar en:
- Embotits crus curats: són els que estan elaborats a base de carn i greix de porc i/o boví barrejada amb espècies i additius, embotits en budell natural o artificial i sotmesos a un procés de maduració i dessecació. Per tant, són tots aquells que es deixen assecar i es mengen crus com: el fuet o l'espetec, la secallona, la somalla, la llonganissa, el xoriço, el llom embotit, la xistorra basca, etc. Aquests, també poden ser:
          - fumats, com el csabai hongarès o el kazy d'Àsia Central (carn de cavall, que també pot ser curada a l'aire i al sol).
          - semi-fumats, com la mortadel·la, que és curada en salmorra i després fumada; el salami italià o el sudjuk de Turquia, els Balcans, Armènia, l'Orient Mitjà i Àsia Central.
          - curats i fermentats, com la sobrassada de Mallorca.

- Embotits cuits: escaldats i bullits, són els que es preparen amb carn finament picada i són sotmesos durant un cert temps a l'acció de l'aigua a una temperatura elevada (70-95ºC). És a dir, són aquells que es couen prèviament com: les botifarres blanques i negres, els bulls blancs o negres, els bulls de la llengua, etc.

- Embotits crus o frescs: són els que han estat sotmesos únicament a l'adob i pastat, abans d'introduir-los dins del budell. S'elaboren amb talls seleccionats de carn fresca, principalment de porc, però algunes vegades també de carn bovina. S'han de conservar en un lloc refrigerat i s'han de fregir, rostir o coure completament abans de menjar-los. Les salsitxes fresques, les botifarres fresques i els xoriços frescs en són exemples.

Els embotits curats tenen una vida llarga en un lloc fresc, sec i fosc; en canvi, els cuits es poden conservar millor que els curats a la nevera, però cal treure'ls una estona abans de servir-los.

Els embotits curats i cuits es mengen quasi sempre amb un acompanyament escàs o nul: amb entrepà o entremès, amb hortalisses com l'amanida catalana o combinats amb algun vegetal com el meló, la pinya o els espàrrecs amb pernil. Els embotits que es cuinen en receptes complexes es redueixen, gairebé, a les botifarres crues i negres, que sovint es couen a la brasa o es fregeixen en plats forts amb un acompanyament lleuger com les mongetes o els bolets. A vegades, també se'n fan truites.

Convé tallar els embotits just abans de consumir-los: com a norma general, el prim, de biaix, i el gruixut, de través.

Els embotits identifiquen i caracterizen una geografia, un poble i una cultura.

El pernil, tant dolç (cuit) com salat (curat), normalment es considera un producte de xarcuteria i es ven juntament amb els embotits, tot i que no és pròpiament un embotit perquè no està embotit en cap pell, budell o altre embolcall.

Pel que fa a la composició nutricional, aquesta és molt variable ja que dependrà de la carn de procedència i dels ingredients afegits com l'aigua, la farina, l'arròs, etc.

La proporció de l'aigua dependrà de si són embotits frescs (fins a un 70%) o curats assecats (fins a un 10%).

A més quantitat de carn, més rics seran en proteïnes d'alt valor biològic, vitamines del grup B, ferro, zing i magnesi.

Pel que fa a l'aportació de calories, dependrà principalment de la quantitat de greix que l'embotit contingui, podent-lo classificar també en:
- embotit magre: pernil dolç, pernil i pit de gall dindi i llom embotit.
- embotit semigras: pernil salat.
- embotit gras: xoriço, mortadel·la, fuet, llonganissa, etc.

Un consum moderat d'embotit no representa cap perill per a la nostra salut.
Per una banda, saltejarem els bolets a foc fort i ho reservarem. Per altra banda, estovarem la ceba amb la mantega i l’oli d’oliva. Seguidament, hi afegirem el pernil i ho remourem.
També incorporarem els bolets i l’arròs i ho rossejarem.
A continuació ho mullarem amb el vi, ho evaporarem i hi afegirem el caldo ben a poc a poc, mentre ho anem barrejant tot.
Finalment, ho courem el temps indicat i, si es vol, hi afegirem una mica de julivert abans de servir.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.