Bulbs

  • Bulbs: cebes, alls
    Bulbs: cebes, alls Bulbs: cebes, alls
+info
Fitxa normal

BULBS

Aquest grup el formen les cebes, els alls, els porros, etc.

La ceba té la tija de color verd i el seu bulb pot ser de diferents colors, des de marró fins a morat. És rica en compostos ensofrats, responsables de la seva aroma, i conté al voltant d’un 90% d’aigua. Pel que fa als minerals, conté en petita proporció: potassi, calci, iode i magnesi. I pel que fa a les vitamines, conté discretes quantitats de vitamina C (àcid ascòrbic).
A l’any, se’n recullen aproximadament 1.100.000 tones. Les comunitats autònomes que més en produeixen són: Castella la Manxa, Andalusia, Comunitat Valenciana i Galícia. Va arribar d’Amèrica, de les mans dels primers colonitzadors.
Tot aquell que talla una ceba, li acostuma a saltar les llàgrimes. Això és degut a que quan es talla, allibera un oli volàtil molt ric en compostos ensofrats, que provoquen el picor i el llagrimeig.

L’all té les flors petites i blanquinoses. El fruit és una càpsula amb diverses peces fàcils de separar, anomenades “dents”, que tenen unes llavors negres.
Destaca pel seu alt contingut en iode i potassi. Pel que fa a les vitamines, conté: tiamina, niacina i, en menor quantitat, vitamina C.
D’alls n’hi ha tot l’any i se’n produeixen aproximadament 150.000 tones a l’any. Les comunitats autònomes més productives són: Castella la Manxa, Andalusia, Castella i Lleó i Extremadura.
La paraula “alium”, d’origen cèltic, significa “ardent”.
A Grècia, els atletes menjaven all abans de les competicions per agafar forces i, després d’aquestes, per refer-se.

El porro té les fulles de color verd i la tija de color blanc. La part comestible és l’arrel.
Presenta una quantitat discreta de fibra i, majoritàriament, està format per aigua. Pel que fa als minerals, destaca el seu contingut en potassi, calci i magnesi. Pel que fa a les vitamines, conté vitamina C.
Les comunitats espanyoles on està més extens el seu cultiu són: Navarra, La Rioja i el País Basc.

Antigament, el porro, igual que l’all i la ceba, era un aliment molt reconegut pels egipcis. De fet, a l’interior de les piràmides, existeixen jeroglífics que mostren com els esclaus encarregats de construir-les en consumien habitualment.
Per fer la marinada; triturem tots els ingredients i afegim-ho al peix.
Per confitar la ceba; l’ofeguem, sense que ens agafi color, a foc lent. Afegim-hi el fu- met. Hi ho courem fins que s’evapori el líquid. Afegim-hi, finalment, la farigola i la sal. Ofeguem i reservem.
EMPLATAT
Saltegem l’emperador, procurem que estigui ben sec, amb una mica d’oli. Salpe- brem-ho i deixem-ho reposar. Que no ens quedi sec! Posem-ho damunt d’un llit de ceba i servim.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.