Bolets

  • Bolets
    Bolets Bolets
+info
Fitxa normal

BOLETS

Els bolets són el tresor dels nostres boscos a la tardor.

Són un excel·lent aliment. Ens aporten grans quantitats d’aigua i nutrients com l’ergosterol, que ens ajuda a la mineralització del ossos. També són una excel·lent font de minerals i vitamines com el fòsfor, potassi, iode o la riboflavina, indispensables pel nostre metabolisme. Malgrat la seva riquesa en substàncies alimentàries, relativament important, la digestibilitat dels bolets, però, és molt baixa, a causa de la membrana quitinosa de les hifes (filaments constitutius del bolet), molt resistent.

En general, consten d’un barret (píleu), que porta l’himeni (estructura, en forma de làmines, porus, agulles, etc., productora de les espores) a la part inferior, sostingut per un peu o cama , o sense aquest, i, en aquest darrer cas, en forma més o menys semicircular; d’altres tenen les formes més diverses.

Els bolets de consistència de suro (suberosos) o de cuir (coriacis) solen ésser lignícoles (bolets de soca) i no són comestibles (llevat, en alguns casos, de quan són tendres), però poden fornir matèries interessants per altres conceptes, com l’esca. Els bolets carnosos, per contra, sovint són humícoles, i hi ha espècies comestibles, més o menys tòxiques (indigestes, purgants o al·lucinògenes), seriosament tòxiques i, fins i tot, mortals en uns pocs casos.

Bé que els bolets representen la part visible dels fongs i són d’existència curta, l’aparell vegetatiu és el miceli, que és subterrani i pot viure molt de temps. Cada any, quan les condicions són apropiades, el miceli emet carpòfors. Això explica l’existència de llocs on sempre apareixen els mateixos bolets (rovelloneres, llenegueres, etc.) i també l’aparició dels anomenats erols i carreretes. Ateses les condicions de vida dels fongs -sovint viuen associats amb les arrels de diversos arbres micoriza—, és normal que molts bolets es facin entorn de certs arbres. Per exemple, els rovellons i els pinetells als pins; els surenys i els carlets a les alzines i altres planifolis; les tòfones a les alzines i als roures, etc. Per totes aquestes coses és important que quan algú procedeix a la recol·lecció de bolets comestibles no sigui danyat el miceli, cosa que passa si s’utilitzen rasclets, falçs, etc.

Els bolets comestibles es caracteritzen per potenciar el sabor als aliments i ofereixen moltes possibilitats a la cuina ja que es poden menjar a la brasa o a la planxa; a la provençal; amb suc; amb salsa; amb truites; amb llegums, arròs, verdures, carns, pastes, etc. Tanmateix, la valoració del seu interès culinari varia molt segons els països i les comarques. 
Per una banda, saltejarem els bolets a foc fort i ho reservarem. Per altra banda, estovarem la ceba amb la mantega i l’oli d’oliva. Seguidament, hi afegirem el pernil i ho remourem.
També incorporarem els bolets i l’arròs i ho rossejarem.
A continuació ho mullarem amb el vi, ho evaporarem i hi afegirem el caldo ben a poc a poc, mentre ho anem barrejant tot.
Finalment, ho courem el temps indicat i, si es vol, hi afegirem una mica de julivert abans de servir.
Trinxat de bolets
Saltem els bolets en oli calent, afegim la panxeta i l’all, abans de que comenci a daurar hi afegim la patata, xafem una mica i treballem el conjunt, condimentem i afegim el julivert abans de treure’l del foc.
Salsa de col
Coure des de fred durant 90 min., a foc lent i colem fi. Reduir a sabor adequat i lligar amb midó i mantega.
Al servei
Saltem el llamàntol per un costat i escalfem la salsa, afegim el suc de tòfona al final. Fem un rectangle amb el trinxat i el marquem a la planxa, escalfem el bolets i ho emplatem amb harmonia.
Coure’m l’arròs en abundant aigua freda. Passats vint 20 minuts hi afegirem la sal i ho deixarem coure durant cinc minuts més. Desprès escórrer-ho; rentem-ho en aigua freda i reservem-ho.
En una paella amb oli hi fregim la ceba i les carxofes i quan estiguin daurades afegim-hi l’all picat. Torrem-ho cinc minuts més i afegir-hi els pèsols ja cuits i l’arròs.
Barregem-ho bé i servim-ho calent aromatitzat amb el julivert fresc picat i un rajolí de tamari.
La senzillesa d’aquest arròs, converteix aquest deliciós plat en una recepta perfecta per aquells recent iniciats, o aquells amants de la cuina humil i saborosa amb ingredients d’estació primaveral.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.