Arròs

  • Arròs
    Arròs Arròs
+info
Fitxa normal

ARRÒS

Es coneix per arròs els grans madurs procedents de les varietats del cereal Oryza sativa L, de la família de les gramínies.
L’arròs és una planta originària del sud-est d’Àsia que fou introduïda a la península Ibèrica pels àrabs durant l’edat mitjana.
Des de llavors el seu conreu ha assolit gran importància al nostre país.

Classes d’arròs:
1) Segons el tractament seguit en la seva elaboració, l’arròs pot ser:
- Arròs esquellat o “cargo”, conegut també de vegades per arròs integral. És l’arròs en què els grans han estat desproveïts de la coberta exterior (pellofa) però encara conserven la capa externa o pericarp (testa). Per aquest motiu tenen un color fosc.
- Arròs blanc: és l’arròs els grans del qual han estat desproveïts totalment o parcialment del pericarp o testa mitjançant un procés de poliment i que presenta un color més o menys blanc, uniforme. És l’arròs de consum més corrent, de tal manera que, quan la paraula arròs no va acompanyada de cap indicació de classe, se sobreentén que es tracta d’arròs blanc.
- Arròs “perboiled”, anomenat també arròs mig cuit o vaporitzat. És l’arròs que ha estat sotmès a un tractament amb aigua i vapor i posterior assecament. D’aquesta manera se’n facilita la cocció i fa que els grans quedin més solts. A més, part de les vitamines i minerals de les capes externes del gra passen a l’interior i no s’eliminen durant el procés de poliment. Té un color groguenc.
- Arròs tractat: són arrossos que s’obtenen sotmetent l’arròs blanc a processos especials d’elaboració. Es consideren arrossos tractats l’arròs setinat (“glaseado”), l’arròs matisat o camolí i l’arròs enriquit.

2) Segons la llargada mitjana dels grans, l’arròs es classifica en:
- Arròs de gra llarg: els grans tenen una longitud mitjana igual o superior als 6 mm.
- Arròs de gra semillarg: els grans tenen una longitud mitjana compresa entre 5,2 i 6 mm.
- Arròs de gra curt o rodó: els grans tenen una longitud mitjana igual o inferior a 5,2 mm, amb una relació llargada/amplada inferior a 2 mm.

3) Segons la qualitat comercial, l’arròs pot ser:
La classificació de l’arròs en categories comercials es basa en la proporció més o menys elevada de grans sencers i sense defectes i en el contingut en grans trencats. Hi influeixen també la proporció de grans defectuosos (grans verds, grans rojos, etc.) i la presència de matèries estranyes.
Únicament l’arròs esquellat no es classifica en categories comercials, sinó que es presenta com a categoria única. Cal tenir en compte que el principal criteri de classificació en categories comercials és la proporció de grans trencats. Aquests grans, que es formen pel trencament de grans sencers, es produeixen sobretot durant el procés de poliment, procés a què no ha estat sotmès l’arròs esquellat.
En les altres classes d’arròs les categories comercials són les següents:
- Extra: és la categoria comercial més elevada i, per tant, els arrossos d’aquesta categoria són els que presenten una proporció més reduïda de grans trencats i grans defectuosos. El percentatge de grans sencers sense defectes ha de ser com a mínim del 92,70% en el cas de l’arròs blanc i del 94,40% en el cas de l’arròs perboiled. El contingut en grans trencats no pot superar el 4%.
- Primera: categoria formada per arrossos amb una proporció una mica més alta de grans trencats i grans defectuosos. El percentatge de grans sencers sense defectes ha de ser com a mínim del 87% en el cas de l’arròs blanc i del 90,25% en el cas de l’arròs perboiled. El contingut en grans trencats no pot superar el 7%.
- Segona: aquesta categoria existeix únicament per a l’arròs blanc de gra rodó i semillarg. Es tracta d’una categoria inferior a les dues anteriors. El percentatge de grans sencers sense defectes ha de ser coma mínim del 80,75%. El contingut en grans trencats por arribar fins al 12%. Si la proporció de grans trencats supera aquest límit, el producte ja no es pot comercialitzar com a arròs. Els grans trencats es comercialitzen per a l’alimentació d’animals domèstics o es destinen a la transformació industrial.

Valor nutritiu de l’arròs:
L’arròs constitueix un aliment bàsicament energètic ja que el seu component més important són els hidrats de carboni (midó). Aporta també una proporció interessant de proteïnes vegetals i el seu contingut en matèria grassa és insignificant. A més, l’arròs també és un aliment molt digestible.

Arrossaires del Delta de l’Ebre:
A les nostres botigues pot trobar arròs provinent de la cooperativa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, “molt més que arròs”. Es tracta d'una de les cooperatives arrossaires més grans d'Espanya, situada al Parc Natural del Delta de l'Ebre, amb més de 150 anys d'història (des del 1860), i amb una sòlida tradició, qualitat i innovació. Ofereix 14 varietats d'arrossos, d'alta qualitat, reconegudes a tot el món. Una de les seves marques més apreciades és l’arròs BAYO, que ofereix una àmplia gamma de productes reconeguts per la seva gran qualitat i sabor autèntic, i amb tota l’essència de la tradició arrossaire.

Marcarem la sípia i el marisc a la paella i el retirarem.
A la mateixa paella daurarem l’all, el safrà, la polpa de nyora i hi incorporarem la ceba. Seguidament, anacarem l’arròs i hi afegirem la sípia. Ho mullarem amb el fumet i ho deixarem bullir uns 10 minuts.
Mentrestant, farem una lactonesa amb la llet, l’oli d’oliva verge i les algues.
Passats els 10 minuts incorporarem el marisc, ho deixarem bullir 3 minuts més i ho decorarem amb la lactonesa.
Ho deixarem reposar 2 minuts i ho emplatarem.
Tallarem i sofregirem les verdures, afegirem l’heura descongelada i tallada a la mida desitjada i la deixarem estovar.
Afegirem l’arròs, el cobrirem amb el caldo i ho deixarem bullir uns 15 minuts.
Ho recti carem de sal i pebre, si és necessari, i ho deixarem reposar uns minuts.
Per fer l’allioli, incorporarem els ingredients en un vas batedor i ho triturarem. Si el vo- lem mes espès podem afegir una mica més d’oli.
Emplatarem l’arròs i ho decorarem fent uns punts amb l’allioli. Recordeu que és un plat completament vegetarià.
Pelarem la meitat de les gambes i les posarem dins d’una bossa al buit o entre dos trossos de paper  lm. Les aplanarem i les reservarem al congelador.
Tallarem les vieires i també les reservarem.
Farem un sofregit amb la ceba, els pebrots i els tomàquet. Afegirem les vieires i la resta de les gambes i donarem unes voltes.
Posarem l’arròs i ho cobrirem amb el fumet. Esperarem uns 15 minuts que redueixi el caldo i hi afegirem els formatges perquè ens doni cremositat.
Un cop emplatat taparem l’arròs amb les gambes congelades, sobretot, amb molta cura per evitar que se’ns trenquin. Esperarem un minut que es descongelin amb l’es- calfor de l’arròs i ho podrem servir.
Finalment, ho decorarem amb el cibolet picat.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.