Algues marines

  • Algues marines
    Algues marines Algues marines
+info
Fitxa normal

ALGUES MARINES

Descobreix els sabors de l’horta marina gallega. A garoina hem apostat per tenir els productes de Porto-Muiños, una empresa familiar que, al 1998, va començar a comercialitzar les algues amb determinació. Les seves algues es distribueixen per tota la geografia espanyola i en diferents països dels cinc continents. Els seus productes es poden trobar en diferents presentacions: en conserva, hidratats, en pols, en flocs, deshidratats, etc.

Generalment, es troben a la venda deshidratades, dins de bosses termo-sellades. Aquesta presentació permet una venda més còmode ja que el seu volum es redueix fins a 7 vegades. Pel que fa al seu consum, es poden utilitzar directament deshidratades o també es poden posar prèviament en remull en aigua freda, durant un temps variable, que variarà en funció de cada espècie, però aquest mai no serà inferior als 15 minuts. La majoria estan plenament hidratades després de mitja hora i poden afegir-se en cru a plats ja preparats, com amanides, o durant la cocció de tot tipus de receptes.
El seu ús “en sec” pot realitzar-se amb algues senceres, encara que s'acostumen a tallar en tires més o menys amples, o bé a triturar-les en un morter fins a quedar-se en flocs o en pols. Deshidratadament, es poden afegir en sopes, caldos, guisats, etc. i en tots aquells plats que incorporin suficient líquid per a què es puguin rehidratar.
Les algues pel seu aspecte, no són plantes, sinó que formen un grup divers d’organismes que tenen una peculiaritat de créixer dins l’aigua.

Les podem classificar en funció el seu color:
- Cloròfits: algues verdes.
- Feòfits: algues brunes.
- Rodòfits: algues vermelles.

Aquest color dependrà bàsicament de la profunditat del mar en la què tenen el seu hàbitat. A trets generals, podem dir que les algues brunes o vermelles, són més riques en iode, i que les algues verdes són font de clorofil·la, per damunt dels espinacs i de les bledes.

A Catalunya, les algues s’estan guanyant un lloc en la gastronomia.
Marcarem la sípia i el marisc a la paella i el retirarem.
A la mateixa paella daurarem l’all, el safrà, la polpa de nyora i hi incorporarem la ceba. Seguidament, anacarem l’arròs i hi afegirem la sípia. Ho mullarem amb el fumet i ho deixarem bullir uns 10 minuts.
Mentrestant, farem una lactonesa amb la llet, l’oli d’oliva verge i les algues.
Passats els 10 minuts incorporarem el marisc, ho deixarem bullir 3 minuts més i ho decorarem amb la lactonesa.
Ho deixarem reposar 2 minuts i ho emplatarem.
Renteu l’arròs japònica (veure punt 1)
Coeu l’arròs japònica (veure punt 2)
Condimenteu l’arròs japònica (veure punt 3)
Mulleu-vos les mans amb una mescla de vinagre blanc i aigua
Agafeu una mica d’arròs i esteneu-lo al damunt de l’alga, fent una alçada de dos o tres granets d’arròs.
Poseu-hi al damunt uns trossets de verdura i, al mig, poseu-hi un tros de ventresca de tonyina o de salmó.
Un cop teniu el rotlle ben compactat, ja el podeu tallar a rodanxes. Cal netejar i humitejar el ganivet entre cada tall per evitar que s’enganxi.
Enrotlleu-ho amb l’ajut de l’estora (makisu).
De cada rotlle sortiran 6 unitats de sushi.

1.- Com es renta l’arròs?
Poseu l’arròs en un bol gran i afegiu-hi aigua fins a cobrir i removeu l’arròs.
Buideu l’aigua del bol i removeu l’arròs energèticament amb la mà. Heu de repetir aquest procés de 4 a 7 vegades com a mínim, fins que l’aigua surti transparent, depenent de la quantitat d’arròs.
Renteu l’arròs per treure l’excés de midó.
Si voleu utilitzar un “handai” per condimentar l’arròs, poseu-lo en remull mitja hora.

2.- Com es cou l’arròs?
Poseu 500g d’arròs i 575g d’aigua en una olla (10% més d’aigua que d’arròs), tapeu-ho i deixeu-ho coure a foc fort fins que l’aigua arrenqui el bull. Durant la cocció de l’arròs no aixequeu mai la tapa de l’olla. Una vegada l’aigua bulli abaixeu el foc a mig gas durant 5 minuts.
Seguidament deixeu-ho 4 minuts a foc lent. Abans d’apagar el foc, poseu-ho a foc fort durant uns segons per acabar d’evaporar l’aigua.
Deixeu-ho reposar uns 10 minuts dins l’olla. Removeu l’arròs amb una espàtula de fusta.

3.- Com es condimenta l’arròs?
Per fer el condiment “l’awase-zu”, necessitem de 80 a 125g de vinagre d’arròs (un 10% de la quantitat d’arròs), 1 cullera sopera de sucre blanc i una culleradeta de sal.
Arrenqueu el bull i deixeu-ho refredar abans d’utilitzar-lo per condimentar l’arròs.
Poseu l’arròs ja cuit al “handai” (un gran cubell de fusta de xiprer de parets rectes no envernissat, el qual s’ha de posar en remull abans d’utilitzar).
Regueu-lo amb “l’awase-zu” (condiment) i remeneu-ho tot junt amb una espàtula de fusta (shamoji) fent suaus moviments horitzontals per tal que els grans se separin. Deixeu-ho reposar uns segons i barregeu-ho tallant l’arròs amb l’espàtula.

COM ES DEGUSTA EL SUSHI?
El sushi es degusta amb:

Wasabi: el wasabi o rave verd picant, s’utilitza per realçar el sabor del sushi.
És ric en vitamina C, estimula la producció de saliva i facilita la digestió. Té poderoses propietats antibacterianes i és un antisèptic suau.

Soja japonesa: sempre és present per si el comensal vol mullar les peces de sushi en ella. A Occident es creu erròniament que sempre s’ha de fer, fins i tot havent diluït abans una mica de wasabi en la salsa. Fer això amaga el gust del sushi i està desaconsellat. Si es vol un sushi més picant la millor opció és demanar que ens ho preparin així, o si no, afegir nosaltres el wasabi a la peça.

Gingebre: dolç, adobat i tallat a làmines juntament amb una mica de wasabi s’empra entre mossos de sushi per a netejar el sabor de la boca. El rizoma de gingebre s’encurteix i es serveix al costat dels sushi per neutralitzar el pH de la saliva i netejar el paladar. Igual que el vinagre d’arròs, el gingebre és un antisèptic natural. Facilita la digestió protegint el sistema immunitari i ajudant al cos a salvaguardar de la grip i els refredats.

Cervesa: la cuina japonesa troba en la cervesa un maridatge perfecte, a causa de les salses amb les que es banyen els seus plats en els què abunda la soja i la salsa wasabi picant.

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.