Apartat

CONSERVACIÓ DE LA LLET

La llet, pel seu valor nutritiu, és un producte on es multipliquen ràpidament els microorganismes; això fa que s’alteri amb facilitat. Si no es guarda en les condicions necessàries, es fa agra i es talla.

La llet crua no s’ha de consumir mai sense haver-la bullida; cal fer-la pujar dues vegades. Tot seguit, s’ha de deixar refredar i guardar-la al frigorífic. És recomanable que tan bon punt hagi bullit es tapi el recipient.

La llet pasteuritzada i la llet certificada pasteuritzada són de conservació limitada: només es conserven dos o tres dies i cal que en tot moment estiguin al frigorífic. Tanmateix, es poden consumir sense necessitat de bullir-les.

La llet concentrada es conserva com la llet pasteuritzada i cal guardar-la també al frigorífic. En canvi, la llet esterilitzada es conserva uns mesos sense necessitat d’estar al frigorífic mentre l’envàs no s’hagi obert. Una vegada obert, cal posar-la al frigorífic, on només es conserva uns pocs dies.

La llet evaporada, mentre no s’hagi obert l’envàs, es conserva durant molt temps sense necessitat de posar-la al frigorífic. Una vegada s’ha obert l’envàs, cal mantenir-la refrigerada o consumir-la abans de dos o tres dies.

La llet condensada, a causa del seu elevat contingut en sucre, es conserva durant molt temps a temperatura ambient. Quan s’ha obert l’envàs s’arriba a conservar una setmana fora del frigorífic i encara més dies si s’hi posa.

La llet evaporada i la llet condensada, quan van en envàs metàl•lic, cal posar-les en un recipient de vidre una vegada obert l’envàs.

La llet en pols té també una conservació molt prolongada mentre l’envàs es manté precintat. Una vegada obert, cal guardar-la en un lloc fresc i sec.

Cal tenir en compte, a més, que la llet és sensible a la llum. Per tant, la llet continguda en envasos transparents no convé guardar-la en un lloc on estigui exposada a una llum intensa, ja que el contingut resultaria afectat en algunes vitamines i, fins i tot, podria prendre un gust anormal.

La llet no s’ha de guardar destapada juntament amb productes que tinguin una olor intensa, ja que podria agafar aquesta olor.CONSELLS DE COMPRA:
Cal comprar la llet envasada en recipients precintats i etiquetats amb el nom de l’empresa envasadora. Així doncs, cal rebutjar la llet venuda sense envasar si no és que habiteu en una població petita i tracteu directament amb un ramader en qui teniu confiança.

També cal comprar-la en un establiment on sapigueu que la conserven correctament, sobretot quan es tracta de llet pasteuritzada, la qual s’ha de tenir sempre en frigorífic.

A més, els envasos de llet han d’estar etiquetats amb les indicacions següents:
  1. La denominació del producte, és a dir, la classe de llet que contenen. Tot seguit han de portar la paraula “desnatada”, sempre que la llet ho sigui.
  2. La llet pasteuritzada ha de portar la paraula “homogeneïtzada”, quan ha sofert un procés d’homogeneïtzació. El nom del productor.
  3. El contingut net, en pes o en volum segons la classe de llet.
  4. L’equivalència en llet reconstituïda, si és llet concentrada, evaporada o condensada.

És important parar atenció a la data indicada al tap. La llet certificada, la llet pasteuritzada i la llet concentrada han de portar una data amb el dia i el mes de caducitat. La llet esterilitzada i l’esterilitzada UHT han de portar la data de consum preferent, indicant el mes i l’any. Una vegada sobrepassada aquesta data la llet pot continuar essent apta pel consum, però és recomanable no adquirir llet esterilitzada quan se n’ha superat la data de caducitat. Les llets evaporades, condensades i en pols, com que tenen una conservació molt prolongada, han de portar la data d’elaboració, amb especificació del trimestre i l’any.

Categoria apartat: 

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.