Apartat

PEIX I NENS

A partir dels nou mesos s’aconsella introduir el peix a la dieta dels nadons. Una manera de fer-ho és triturar-lo amb el puré de verdures, vàries vegades a la setmana, en substitució d’algunes tomes de carn.
Abans d’aquesta edat existeix un risc més gran de que el nadó pateixi al·lèrgia al peix i, si té antecedents familiars d’al·lèrgia alimentària, s’ha d’esperar a donar-li peix fins que el nadó tingui 1 any.
S’aconsella començar per peix blanc (lluç, llenguado, bacallà, llobina, gall…) i es recomana tenir molta cura amb les espines.

QUINA QUANTITAT DE PEIX NECESSITEN?

A partir de l’any, es pot incrementar la quantitat de peix a 80g i quan el nen o la nena va a l’escola, pot prendre de 100 a 120g. No obstant, aquestes quantitats són orientatives perquè l’aport de cada aliment  s'ha d'adaptar a l’edat, al pes, a l’activitat física i a l’estat de salut de cada individu. A vegades, es sobreestima la necessitat d’aliments proteics. El creixement del nen a partir de l’any i fins els 3-4 anys es fa més lent i progressiu respecte al primer any de vida.
Per això, no convé abusar de la carn, del peix i dels ous. Cal combinar quantitats més petites d’aquests aliments amb vegetals (arròs, pasta, patates, llegums, verdures i hortalisses).

PEIX SENSE ESPINES

Les espines del peix poden suposar un perill pels més petits i existeix una por a que se les traguin o s’ennueguin amb elles. La solució a aquest inconvenient es senzilla: oferí el peix en filets o lloms sense espines, en lloc de rodanxes fins que siguin més conscients del que mengen. La oferta d’aquestes presentacions sense espina es més gran, sobretot en peix congelat (lluç, halibut, llenguado, emperador, cues de rap...), encara també es poden demanar d’altres ( perca, mero, rap, tonyina, bonítol...) que els netegin a la peixateria.

FORMES DE CUINAR-LO

Als nens i nenes els hi resulta més monòton i avorrit menjar peix perquè es prepara sempre de la mateixa manera (fregit, arrebossat, o empanat). L‘alternativa perquè això no passi és canviar la preparació, la condimentació i la guarnició que acompanya al peix; cuinar-lo de forma que els hi resulti més saborós. Crestes, croquetes, bunyols, mandonguilles, pizzes, flams de peix, lasanya o canelons, en truita, amb salses variades, amb patates, acompanyat de verdures, fregit, a la planxa, al forn, a la brasa, farcit... Amb una mica d’enginy, el peix es pot convertir en un plat molt saborós.

PEIX FRESC, CONGELAT O EN CONSERVA

Avui en dia, gràcies als avanços tecnològics, els aliments congelats són molt nutritius perquè la congelació no altera les seves qualitats. A més, el peix congelat es conserva en perfecte estat durant més temps que el fresc, que es malmet més ràpid. Per tant, si no s'ha de consumir d’immediat, és preferible comprar-lo congelat o congelar-lo si es compra fresc. A més, el peix congelat és més barat que el fresc i no té desaprofitament ja que està net d’espines i sense pell; un avantatge per donar-los-hi als nostres fills i filles. La oferta és molt variada (lluç, emperador, rap, bacallà, halibut, llenguado,etc.), de la mateixa manera que la presentació (filets, rodes, lloms, troncs, cues, varetes).
Les conserves de peix són una altra opció per fer més variada la dieta dels més petits. Es poden utilitzar per afegir-les a les amanides, a les pizzes, etc.; per elaborar rics entrepans (de tonyina, d’anxoves o de sardines), o com a ingredients de plats d’arròs o pasta (macarrons, canelons o lasanya). Mantenen molts nutrients de peix fresc i proteïnes d’alt valor biològic i els greixos. S'ha de tenir en compte el tipus de conserva: si és amb oli, o en escabetx o al natural, ja que afectarà al seu valor energètic, a la quantitat i qualitat del greix i també al seu gust.
Categoria apartat: 

ENCARREGA EL PEIX

Les nostres peixateres te'l deixaran net, tallat i a punt per endur-te'l a casa teva. Truca-les i estalvia't temps i cues!

garoina Sant Fruitós de Bages
................T. 93 873 74 81

garoina Santpedor
................T. 93 827 29 16

SUGGERIMENTS

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer enviant-nos un correu electrònic a garoina@garoina.cat.

Les dades que ens facilitis només les farem servir per donar-te resposta i en cap cas quedaran emmagatzemades al nostre sistema per ser utilitzades amb altres finalitats. També pots consultar les nostres Condicions d’ús i la nostra Política de Privacitat.